luni, 21 octombrie 2013

Domnisoara care a schimbat lumea



Nascuta intr-o lume si intr-un timp foarte putin ofertante, Gabrielle Bonheur Chanel a intors in favoarea sa tacerea ce inconjura femeile la inceputul secolului al XX-lea si a trans­format-o intr-o libertate cum putini ar fi avut curajul sa-si imagineze. Tanara provinciala, nascuta in 1883 la Saumur si ramasa fara mama dupa doar doisprezece ani, a purtat toata viata in amintire sobrietatea rochiilor negre din orfelinatul in care a crescut, nuantele de bej de pe coridoarele aceleiasi institutii sau ornamentele greoaie ale bisericii. 
Coco Chanel

Fiecare dintre acestea, intr-o interpretare artistica, se regaseste in lumea pe care Coco Chanel a construit-o pentru posteritate. Si daca elementele amintite au fost emblema unei copilarii nefericite, reflectiile lor trecute prin filtrul genialei Coco au devenit marcile unui stil inconfundabil — stilul Chanel. Curajul aproape nebu­nesc si incontestabilul spirit artistic, dublate de o clarviziune cum lumea modei inca nu cunoscuse, au scris viitorul tinerei avangardiste. Un dram de noroc, acela de a o fi cunoscut in 1909 pe Etienne Balsan, figura proeminenta a burgheziei franceze, a impins-o pe Coco in lumea protipendadei preocupate de curse, partide de vanatoare, petreceri si, nu in ultimul rand, de moda. Aici avea sa-i descopere pe barbatii care i-au influentat viata si creatia, care i-au fost surse de dragoste, de inspiratie si de bani.

Bineinteles ca a fost imediat remarcata, asa ca, un an mai tarziu, Harper's Bazaar ii publica o prima creatie, numita „incantatoarea rochie-camasa". Nefericita moarte accidentala a lui Boy Capei, in 1919, o gaseste bogata si faimoasa, iar intoar­cerea la Paris, in 1921, este de bun augur. il intalnise deja pe Marele Duce Dimitri Pavlovici, in vara anului precedent, si asa incepe perioada rusa a creatiei sale. Acesta ii va face cunostinta cu aristocratia rusa, una dintre cele mai sofisticate si bogate din lume. Prin elajunge la Ernest Beaux, parfumierul tarului, care va juca rolul decisiv in crearea propriului parfum, legendarul Chanel No 5. 
Cativa ani mai tarziu, dupa lansarea acestuia, Coco isi alege un nou partener pentru afacereacu parfumuri si, probabil, un nou amant, pe Pierre Wertheimer, unul dintre fratii fondatori ai companiei Bourgeois. Devine atat de cunoscuta, incat, in 1931, Samuel Goldwin o solicita sa-i imbrace starurile, intre care Katharine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Gloria Swanson, contra unui onorariu de un milion de dolari pe an. Din pacate, intelegerea a durat mai putin de 10 ani, fiindca starletele i-au refuzat serviciile .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu