vineri, 2 august 2013

Levi Strauss

Poti sa spui un singur lucru despre Strauss: numele lui e sinonim cu jeansul! Bine, acum, daca vreti sa vorbiti despre el la o masa cu prietenii, iata ce puteti adauga...
Portret Levi Strauss
Levi Strauss

1850 : inceputul goanei dupa aur in America si a tuturor celor care vor sa se imbogateasca, spre Statele Unite. Ma urmariti? Ei bine, Levi se numara printre acestia din urma. Asa ca isi pregateste bagajele micute (putem s-o spunem): o bucata de panza de prelata si auf wiedersehen, Bavaria! Hello, San Francisco! Intelege imediat ca, in munca lui, ori va munci pe branci, ori deloc. Panza lui de prelata, se transforma astfel in pantaloni. La inceput, pantalonii sunt doar pentru el. Dupa a doua lovitura de gratie, sunt si pentru toti colegii lui... Asa se nasc jeansii. in 1860, se termina stocul de panza de prelata. Levi nu asteapta sa-i cada din cer si pleaca din San Francisco catre Nimes, de unde aduce panza de Nimes - numita astazi denim. 

Materialul e albastru (blue - ca si Levi inainte de a-l gasi). Prin urmare, jeansii devin... blue-jeansi!

Alkali Ike (fara legatura cu numele, dar te cam baga in sperieti) incepe sa se planga de fragilitatea buzunarelor pantalonilor, care pur si simplu cedeaza sub greutatea pepitelor de aur. Levi angajeaza garzi de corp si toti creatorii din tara pentru a-i da cat mai multe idei (repede, macar din mila!). Jacob Davis, couturier modest, inventeaza capsele. Levi il face asociatul sau.

Levi Strauss - Eticheta
Eticheta Levi Strauss
Strauss moare in 1902. Lasa in urma o avere de 6 milioane de dolari (nepotilor sai), conducerea firmei (lui Davis) si un viitor stralucit (produsului sau).

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, soldatii americani debarca in Europa, imbracati toti in jeansi. Batranul continent e total sedus (mai ales femeile). Apoi vine randul starurilor de la Hollywood sa-si lipeasca pe fund noul material: Henri Fonda, Marlon Brando, James,  Elvis Prestley.


In sfarsit, prin anii ‘80, apar jeansii lycra. 3,5 miliarde de fiinte umane ii cumpara. Jeansii Levi’s devin astfel piesa vestimentara cea mai purtata din lume. Putem spune ca Davis a tras lozul castigator... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu